Geokätköilyä voisi verrata jokaisen lapsena leikkimään Avaimen piilotus -leikkiin. Yksi piilottaa avaimen ja muut leikkijät etsivät sen esille vihjeiden perusteella. Geokätköilyssä 'avaimia' tai itse asiassa eri kokoisia rasioita lokikirjoineen on piilotettu tuhansia ellei miljoonia eri puolille maapalloa. Rasioiden paikat ilmoitetaan webissä GPS-koordinaateilla. Lisäksi annetaan taustatietoa kätköpaikasta sekä usein lisävihjeitä, mistä kätköä voi etsiä.

Kätkö metsässäKun geokätköä lähtee etsimään, niin GPS-laitteeseen syötetään kätkön koordinaatit ja niiden avulla etsitään geokätkö. Kätkössä on rasia, joka voi olla filmipurkista pakastusrasiaan. Rasiassa on lokikirja, jonne kirjataan kätköllä käynti. Usein rasiassa on myös erilaista vaihtotavaraa. Rasiaan voi halutessaan laittaa jonkun oman esineen ja sieltä voi ottaa jonkun esineen itselleen.

Geokätköilyn viralliset sivut löytyvät osoitteesta http://www.geocaching.com/. Sivustolla julkaistaan kaikkien geokätköjen koordinaatit, selostukset ja vihjeet. Sivustolle kirjataan myös kätköillä käynnit. Näin voi seurata sekä omaa että muiden kätköjen etsintää. Jotta sivustolta voi ladata GPS-koordinaatteja, niin sinne luonnollisesti pitää tehdä itselleen käyttäjätunnus. Sen tekeminen ei maksa mitään, myöskään koordinaattien lataaminen ja muu sivuston käyttö on ilmaista.

Suomenkieliset sivut geokätköilystä on tehnyt Pekka Rintanen ja ne löytyvät osoitteesta http://personal.inet.fi/hima/pekkar/. Suomen geokätköilijöille on myös sivut http://www.geocache.fi/.

Miten tämä sitten moottoripyöräilyyn liittyy? Aika monella on varmaan jo GPS-laite hankittuna. Sehän on oiva apuri, kun ajelee oudoilla teillä. Minulla on tapana reissuilla etsiä myös geokätköjä. Suunnittelen ajoreitin siten, että sen varrella on jokunen kätkö. Näin tulee sopivasti taukoja ja tauoille hieman reippailua, siis kävelyä ja usein myös aivovoimistelua. Kätkön löytäminen vaatii tavallisesti myös hieman pohdiskelua. Määränpäässäkin tulee käytyä muualla kuin turistipaikoissa, kun vierailee kätköillä.

Tuossa yläpuolella olevassa kuvassa olemme ensin ajaneet hiekkatietä, sitten metsätietä, lopuksi kävelyä 300 m ja katkö löytyi niemestä, josta oli upeat maisemat.

Viikkoajoissa tätä voisi myös käyttää. Varsinkin Etelä-Suomessa on runsaasti geokätköjä. Suunnitellaan ajoreitti siten, että samalla etsitään muutama kätkö. Ajotaidotkin kohentuvat, jos uskaltautuu hiekkateille ja metsäreiteille. Kun on kavereiden kanssa liikkeellä, niin löytyy apureita, jos pyörän on sattunut hieman hankalaan paikkaan parkkeeraamaan. Lisäksi löytää uusia paikkoja ja usein hienoja maisemia ihan kotikulmilta.

Seuraaviin kuviin ei ole laitettu tarkkoja paikkatietoja, koska niitä ei ole tapana ilmoittaa, jotta seuraavien etsijöiden etsintää ei helpoteta.

Kätköllä Prahassa
Prahaan mentiin lentokoneella ja käytiin 7:llä kätköllä. Tähän siltaan oli piilotettu yksi kätkö.


Kätkö on ihan tien vieressä, vaikka kuvasta voisi muuta kuvitella.

Teksti ja kuvat: Liisa Auer

Takaisin